11. BAŞKALARINI NASIL AFFEDEBİLİRİZ?

ALTINCI ADIM: İLİŞKİLER

“Ne mutlu merhametli olanlara! Çünkü onlar merhamet bulacaklar”.

Matta 5: 7

Merhametli olmak, başkalarını affetmeye istekli olduğumuz anlamına gelir. Onlar hak etseler de etmeseler de. Merhamet bununla ilgili – hak etmeyen birine verilir.

NEDEN BAŞKALARINI AFFETMELİYİZ?

1. ÇÜNKÜ TANRI BİZİ AFFETTİ

Tanrı bizi affettiyse, bizim de başkalarını affetmemiz gerekmez mi?

“Birbirinize hoşgörülü davranın. Birinizin ötekinden bir şikâyeti varsa, Rab’bin sizi bağışladığı gibi, siz de birbirinizi bağışlayın”.

Koloseliler 3:12

Seni inciten birini bağışlamak gerçekten zor olabilir. Ve bazen bu süreç zaman alır. Ama Tanrı’nın bizi ne kadar çok bağışladığını daha iyi anlarsak, bizi incitenleri de o kadar çok bağışlayabiliriz. Tanrı’nın bizi bağışladığı gibi bizden de başkalarını bağışlamamız istenmektedir. Tanrı tarafından bağışlanmayı biz hak etmedik. Ve insanlar da bizim tarafımızdan bağışlanmayı hak etmiyor.

2. ÖFKEMİZDEN VE İÇİMİZDEKİ NEFRETTEN KURTULMAK İÇİN

“Her kötü niyetle birlikte her türlü kin, öfke, kızgınlık, bağrışma ve iftira sizden uzak olsun. Birbirinize karşı iyi yürekli, şefkatli olun. Tanrı sizi Mesih’te bağışladığı gibi, siz de birbirinizi bağışlayın”.

Efesliler 4: 31-32

Belki de eşiniz, arkadaşınız, akrabanız, patronunuz, meslektaşınız veya öğretmeniniz tarafından incitildiniz. Böyle bir durumda üzülmek veya sinirlenmek oldukça doğaldır. Fakat bu öfkeye tutunmayı seçersek, eninde sonunda o kişiye karşı kin ve nefret dolu bir duruma geliriz. Kanserin vücudumuza zarar vermesi gibi, bu da ruhumuza zarar verir.  Bu durum aynı zamanda depresyon, stres, yorgunluk ve hatta bazı fiziksel hastalıklar bile yaşamanıza sebep olabilir. Öfke ve nefretten kurtulmanın tek yolu, bu duyguları hissettiğiniz kişiyi bağışlamaktan geçer.

3. ÇÜNKÜ BİZLERİN BAĞIŞLANMAYA İHTİYACI VAR

Hepimiz Tanrı tarafından ve başkaları tarafından bağışlanmaya ihtiyaç duyarız. İsa’nın bize öğrettiği dua şöyle der:

“Bize karşı suç işleyenleri bağışladığımız gibi, Sen de bizim suçlarımızı bağışla”.

Matta 6:12

Yaptığımız yanlış şeyleri bağışlaması için Tanrı’ya ihtiyacımız var. Aynı şekilde, Tanrı da bizden başkalarına karşı merhametli olmamızı ve bağışlanmaya ihtiyacı olanları bağışlamamızı istiyor.

BAŞKALARINI NASIL AFFEDEBİLİRİZ?

Başkalarını affetmek kolay değildir. Peki bizi inciten kişileri nasıl bağışlayabiliriz?

1. İNCİNDİĞİNİZİ KABUL EDİN

Bazen incindiğimizi reddederiz ve görmezden gelmeye çalışırız. Ve bazen başka kişilerin söylediği veya yaptığı şeylerin bizi gerçekten incittiğini kabul etmeyi reddederiz. Bazen olanların hiçbiri bizi etkilememiş gibi davranırız. Ama acımızdan kurtulmak ve özgürleşmek için ilk olarak incindiğimizi kabul etmemiz gerekiyor. Önce başımıza gelenler yüzünden üzülürüz ve kızgın hissederiz. Oysa ardından bir adım atabiliriz ve bu kişiyi affedebiliriz.

Bazen şöyle deriz: “Bana yaptığı şey çok kötüydü bu yüzden onu affedemem.” Ama Tanrı bizden affetmemizi ister. Eğer zaten o kişinin yaptığı şey bizi incitmediyse, affedecek hiçbir şey de yoktur. Bu nedenle, o kişinin yaptığı şeyin bizi incittiğini kabul edebilmek önemlidir.

2. O KİŞİYİ AFFEDİN

Peki affetmek ne demektir? Artık onlara karşı kötü hisler beslemiyorsunuz demektir. Yani artık geçmişte olanlara tutunmuyorsunuz ve geçip gitmesine izin veriyorsunuz anlamına gelir. Affetmek, bu kişinin size yanlış bir şey yaptığını ve sizi incittiğini kabul etmek ancak aynı zamanda kin tutmamak demektir.

Size zarar veren kişiler çoğu zaman gelip sizden af dilemeyecektir. Yanlış bir şey yaptıklarının bile farkında olmayabilirler. Ancak yine de onları affetmeliyiz.

Birini affetmeye karar verseniz bile, öfke, nefret ve üzüntü gibi duygular sizi hemen terk etmeyebilir. Bu duyguları yenmekte size yardımcı olabilecek yöntem ise o kişi için Tanrı’ya dua etmek olacaktır. Tanrı’nın hikmetini ve sevgisini hayatlarında hissetmeleri için dua etmek. Bunu yapmak zor olabilir. Ama Tanrı’nın yardımıyla sizi üzmüş hatta size zarar vermiş kişileri sevmeye başlayabilirsiniz.

Diğer bir yöntem ise sizi inciten kişiye sempati duymaktır. Muhtemelen sizi inciten kişi de başkaları tarafından incitilmiştir. Bu yüzden başkalarını incitmektedir.

Birini affedebilmek kolay değildir ama Tanrı’nın bize sunduğu özgürlük yolu budur.

3. TAKDİRİ TANRI’YA BIRAKIN

Bize zarar veren birini affetmek sanki bize yapılan bir haksızlıkmış gibi görünebilir. Acı çekmem adil değil ve affettiğim kişi hiçbir şeyin sonucuna katlanmak zorunda kalmadan özgür kalacak diyebilirsiniz.

Ama yargılamak bize düşmez, bunun Tanrı’nın işi olduğunu anlamalıyız. Her insan bir gün Tanrı’nın huzuruna çıkacaktır ve her şeyin hesabını verecektir. Yani Tanrı’nın takdirinin adil olacağına güvenmeliyiz. Zamanı geldiğinde Onun olması gerekeni yapacağına inanmalıyız.

“Sevgili kardeşler, kimseden öç almayın; bunu Tanrı’nın gazabına bırakın. Çünkü şöyle yazılmıştır: “Rab diyor ki, Öç benimdir, ben karşılık vereceğim”.

Romalılar 12:19

İlişkiler zordur ve adeta kalbinizi yerinden söküp atabilir. Ancak sizi incitenleri bağışladığınız vakit, Tanrı yaralı kalbinizi iyileştirecek ve ruhunuzu huzur ve mutluluk ile dolduracaktır.

DUA EDİN

Tanrım, affetmem gereken insanları biliyorsun. Beni inciten insanları biliyorsun. Şu an, kendi irademle ve duygularımdan arınmış bir şekilde bana yanlış yapmış bu kişiyi affetmeyi seçiyorum. Senin desteğin sayesinde artık bunu düşünmeyeceğim ve sürekli aynı şeylerden bahsetmeyi bırakacağım. Beni affettiğin için sana teşekkür ediyorum. Beni affettiğin gibi başkalarını da affedebilmek için bana güç ver. İsa’nın adına senden yardım istiyorum.

YAZIN

Eski ders notlarınıza dönün ve 7. derste yaptığınız ilk listeye bakın. O listeye sizi inciten kişilerin isimlerini yazmıştınız. Artık size yaptıkları için onları affetmenin zamanı geldi. Bunu yapmak için kendinize uygun bir yol bulmalısınız.

Bu aşamada iki şey önerilebilir: Tanrı’ya dua ettiğiniz zaman bunu yapabilirsiniz. Tanrı’ya bu kişilerin size nasıl zarar verdiğini ve hayatınızda ne tür acılara neden olduklarını anlatabilirsiniz. Sonra Tanrı’ya onları bağışladığınızı söyleyebilirsiniz.

Başka bir yöntem ise sizi üzen veya zarar veren kişiye bir mesaj yazmaktır. Onlara göndermeyeceğiniz bir mesajdan bahsediyoruz. Ancak bu mesajı yazmak, yani hislerinizi kelimelere dökmek, onları affetmenize yardımcı olacaktır. Bu mesajda onun size nasıl zarar verdiğini ve hayatınızı nasıl etkilediğini yazabilirsiniz. Sonuna şöyle ekleyebilirsiniz: “Bana yaptıkların canımı yaktı evet ama seni affediyorum. Tanrı’nın desteğiyle geçmişte olanları artık geride bırakmak istiyorum ve sana karşı kin tutmuyorum.”

Size zarar verenleri affetmek kolay olmayacaktır ve zaman alacaktır. Ama geçmişin yükünden kurtulmanın tek yolu budur.

Özgürlüğe Sekiz Adım >>

Scroll to Top