1. SORUN NE?

BİRİNCİ ADIM: YARDIMA İHTİYACIMIZ VAR

”Ne mutlu ruhta yoksul olanlara! Çünkü Göklerin Egemenliği onlarındır” .

MATTA 5:3

Bazı lunaparklarda “köstebeğe vurma” adlı bir oyun var. Bu oyunda dokuz delikten rastgele köstebekler çıkıyor. Bu oyunu oynarken, sürekli ortaya çıkan köstebeklere vurmak için büyük bir çekiç kullanırsınız. Ama birini vurduğunuzda, hemen başka bir tanesi çıkar. Onu da vurursanız, yine başka bir tanesi daha çıkıverir. Ve çok yorulursunuz.

Bu durum hayatlarımız için de aynı, bir problemi çözdüğümüzde yeni bir problem ortaya çıkar ve hayat böyle devam eder. Sürekli olarak sorunlarla mücadele etmekten yorulur ve umudumuzu kaybederiz.

Genellikle sorunlarımızı Tanrı’dan yardım istemeden, kendimiz çözmeye çalışırız. Oysa Tanrı bize yardım etmek ister. Canımız yandığı zaman bizi iyileştirmek ister. Endişe duyduğumuz zaman bize huzur vermek ister.

Bazen sorunlarımızı saklamaya çalışırız. Birinin gerçekten bizim kim olduğumuzu ve bizim mücadele ettiğimiz şeyleri öğrenmesinden çok korkarız. Zayıflıklarımızı göstermemek için maskeler takarız. Kimsenin yanında tam olarak kendimiz olamayız çünkü yargılanmaktan korkarız. Dürüst olmaya, kendimiz gibi olmaya cesaretimiz yok.

Bazen sorunlarımızı görmezden gelmeye çalışırız. Acılarımızdan ve sorunlarımızdan kaçmak için kendimizi meşgul etmeye çalışırız. Çünkü “zihinsel ve fiziksel olarak meşgul olursak, tüm negatif duygu ve düşüncelerimizden kurtuluruz” diye düşünürüz. Bazen çok fazla çalışırız, televizyon seyrederiz veya internet kullanırız. Eğer sürekli kendinizi yorgun hissederseniz şu soruyu kendinize sorun: “Hangi acıdan kaçmaya çalışıyorum?”

SORUNUMUZ NE?

Uyuman gerektiği halde geç saatlere kadar uyanık mısın?

Sağlığın için kötü olduğunu bile bile sigara içiyor musun?

Yapılması gereken doğru şeyi bilip de yapmadığınız oldu mu?

Bir şeylerin yanlış olduğunu bildiğin halde yine de yapıyor musun?

Eğer bu sorulardan bazılarına “evet” diye cevap verdiyseniz, bu sizin de bir insan olduğunuzu gösterir.

Elçi Pavlus şöyle diyor:

“Ne yaptığımı anlamıyorum. Çünkü istediğimi yapmıyorum; nefret ettiğim ne ise, onu yapıyorum” .

ROMALILAR 7:15

Peki bu tanıdık geldi mi? Doğru şeyi yapmak istiyoruz, ancak yapamıyoruz ve sonrasında yapmak istemediğimiz şeyleri yapıyoruz. Yanlış yapma eğilimimizi kontrol edemiyoruz ve doğru olanı yapmak için gereken güce sahip değiliz.

Bu sorunların nedeni insanın doğasıdır. Daha iyi olanı bilsek dahi, yine de bizim için iyi olmayacak şeyler yaparız. Bir yandan başkaları bize zarar verir, öte yandan biz diğer insanlara ve kendimize zarar veririz. Hiçbirimiz mükemmel değiliz. Hepimiz günah işleriz ve hepimiz hatalar yaparız.

Hata yapma eğilimimizi kontrol edemediğimiz için ve doğru olanı yapacak gücümüz de olmadığı için yardıma ihtiyacımız olduğunu kabul etmeliyiz. Yardıma ihtiyaç duyduğumuzu kabul etmek özgürlüğe atılan ilk adımdır.

İlk adım her zaman en zor olanıdır. Tek başımıza başaramayacağımızı kabul etmek kolay değil çünkü güçlü olmak istiyoruz. Sorunlarımızı kendimiz çözmek istiyoruz. Kendi hayatımızı kendimiz kontrol etmek istiyoruz. Ancak yardıma ihtiyacımız olduğunu kabul edene kadar bu sorunları hep yaşayacağız.

İsa’nın dediği gibi, “Ne mutlu ruhta yoksul olanlara! Çünkü Göklerin Egemenliği onlarındır”. Ruhta yoksul olduğumuzu anlamak yardıma duyduğumuz ihtiyacı kabul etmek demektir. Yardıma ihtiyacınız olduğunu kabul edip ilk adımı atarsanız hayatınız da değişmeye başlayacaktır.

DUA EDİN

Tanrım, tüm sorunlarımı ve de tüm acılarımı biliyorsun. Pavlus’un dediği gibi: “Ne yaptığımı anlamıyorum. Çünkü istediğimi yapmıyorum; nefret ettiğim ne ise, onu yapıyorum” benim için de geçerli. Yapmak istediğim şeyi yapamam ve yapmak istemediğim şeyi yaparım. Sana ihtiyacım var, bunu kabul ediyorum. Pozitif değişiklikler gerçekleştirebilmek için senden gelecek güce ihtiyacım var. Bu mücadelelerimde bana yardım etmeni istiyorum.

AMİN.

YAZIN

1. Hayatında ne tür problemlerle mücadele ediyorsun?

2. Sorunlarını çözmek için neler yaptın?

3. Hiç sorunlarından kaçmaya ve saklanmaya çalıştın mı?

4. Romalılar 7:15 ayeti şöyle diyor: “Ne yaptığımı anlamıyorum. Çünkü istediğimi yapmıyorum; nefret ettiğim ne ise, onu yapıyorum”. Bu ayet sizin için ne anlama geliyor?

5. Başkaları seni nasıl incitti?

Özgürlüğe Sekiz Adım >>

Scroll to Top